Over Permamens

Permamens is opgericht in 2021 door Nicole van de Kar.

Duurzame investeringen, zonnepanelen en warmtepomp, zijn het startpunt geworden van de ontwikkeling van permamens. De gehele tuin lag overhoop en vroeg om een nieuwe invulling. Parallel hieraan liep mijn zoektocht naar wat mijn betekenis en meerwaarde op deze aarde was. Ik liet mijn creativiteit de vrije loop. Ik groef in mezelf, en ook een regenwateropvang. Ik verrijkte de grond met voedingsstoffen, en verrijkte mezelf met informatie over mezelf. Ik ontdekte permacultuur, en mijn energiebronnen. De tuin evolueert naar een geïntegreerd deel van het ecosysteem, ik ook. Deze parallel lopende processen op zich zijn mijn inspiratiebron om Permamens verder vorm te geven.

Logo

Het logo van Permamens symboliseert mijn holistische levensovertuiging. Een bewust gekozen combinatie van woord- en beeldmerk omdat ik wil leren:

  • woorden en beelden te vinden voor gevoelens, gedachten en ideeën,

  • in woord en beeld te uiten waar ik voor sta,

  • visueel en auditief vorm te geven aan alle aspecten van het Delphi-model voor hoogbegaafdheid, om zo een nieuw ontdekt stuk van mezelf effectief te leren benutten.

  • proceswerk en wereldwerk op een effectieve manier te verrichten. Hiervoor is het noodzakelijk op hoog niveau verbale én non-verbale prikkels te horen, zien en voelen.

Woordmerk

Het woordmerk bestaat uit twee delen: perma en mens. Perma is op twee manieren een acroniem. In de positieve psychologie staat het voor Positive emotions (Positieve emoties), Engagement (betrokkenheid), Relationships (Relaties), Meaning (Betekenis) en Achievement/Accomplishment (Prestatie). In de Permacultuur is het een samenstelling van Permanent Agriculture. Ik wil denken en werken vanuit positieve psychologie en in overeenstemming met de ethiek en principes van permacultuur.

Ik ben mens, een entiteit, een geheel. Er is innerlijke interactie, "Zelf", en ook een "Ik in interactie met mijn omgeving". Hoe mooi is het als ik dat op Perma-wijze kan vorm geven, een Permamens kan zijn.

Het lettertype geeft een industriële indruk. Hiermee duid ik aan niet alleen te staan voor natuur/milieu/ecologie, maar ook ruimte wil geven aan menselijke activiteiten zoals technologie en materiële behoeften.

Beeldmerk

Het lemniscaat is opgemaakt als twee armen, uitlopend in een hand. Hiermee wordt alles omarmd, ondersteund en verzorgd. Het symbool is algemener bekend als het oneindigteken en heeft betekenis in de filosofie én in de natuurwetenschappen. Filosofisch betekent het voor mij een oneindig durende zoektocht naar het evenwicht tussen ik en mijn omgeving, welvaart en welzijn. Hoe kunnen we ethisch verantwoord welvaart genereren en welzijn ervaren zonder onze medemens te beschadigen of te beperken?

Natuurwetenschappelijk vinden we het symbool terug in de wiskunde, met een kwantitatieve betekenis voor datgene wat niet in een getal is uit te drukken. Het kapitaal dat ik kan genereren is ook niet in een getal te vatten. Daarnaast wordt oneindigheid ook gevonden in een kringloop: het oneindig circuleren van stoffen, een belangrijk onderwerp in de permacultuur en nieuwe economie. De wetenschap van de Quantumfysica maakt het mogelijk oneindigheid van bewustzijn te aanvaarden en het materiële aan het spirituele te verbinden.

Groei van "Ik en mijn omgeving" wordt gesymboliseerd door de bladeren. Groei van mij "Zelf" wordt gevormd door de hand en het hart. De hersenen staan in het hart, om bewustzijn en zingeving te benadrukken.

Kleuren

Limegroen en aubergine zijn twee kleuren die ik ooit intuïtief uitkoos bij het decoreren van mijn huis. Later bleek dat ze perfect bij mijn persoonlijkheid passen. Het limegroen staat voor openhartig, ontplooiing, probleemoplosser en attent. De auberginekleur vertegenwoordigt de eigenschappen beschouwer, duurzaam, klasse, doordenker.